KMAT and Other Exam News

Last updated on September 14th, 2022 at 07:15 pm

Engineer’s Day 2022 is observed on September 15th to commemorate the birth anniversary of the renowned Indian Engineer, Mokshagundam Visvesvaraya. Thus, we have curated Engineers Day Quiz 2022 to make you aware of more such interesting information about this day. This day commemorates and pays tribute to Mokshagundam Visvesvaraya, who is regarded as one of India’s greatest engineers.

Mokshagundam Visvesvaraya is also known as the “Father of Indian Engineering” due to his significant contributions and innovations in the fields of engineering and societal development. On Engineer’s Day, we also honour all of the hardworking engineers who play an important role in the development of a nation. With the world’s rapid technological advancement and changes, we need engineers to turn ideas into reality.

 Teacher’s Day Quiz with Answers here

Continue reading to attempt quiz questions on Engineers Day 2022.

Download the National List of Essential Medicines PDF now!

Engineers Day Quiz Questions and Answers

Engineers Day is observed on September 15 in India to commemorate Mokshagundam Visvesvaraya’s birth anniversary. This year marks the 160th anniversary of M. Visvesvaraya’s birth. The day recognises and honours the great engineer M. Visvesvaraya’s achievements and encourages engineers to improve and innovate. To test your knowledge, take the Engineers Day Quiz below.

1. What nation among the following observes National Engineers Day?

A. India

B. Sri Lanka

C. Tanzania

D. All the above

Ans. D

2. Determine which of the following statements about M. Visvesvaraya is true.

1. He patented and installed an irrigation system with water floodgates.

2. He played an important role in the foundation of Government Engineering College at Bangalore in 1914.

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D. None of the above

Ans. A

3. Who in India is regarded as the founder of experimental fluid dynamics research?

A. M. Visvesvaraya 

B. Satish Dhawan

C. Dr. Abhijit Guha

D. Rama Govindarajan

Ans. B

4. A well-known Metro Man is…

A. E. Sreedharan

B. N. R. Narayana Murthy

C. Sundar Pichai

D. Shiva Ayyadurai

Ans. A

Which of the aforementioned statements about Sam Pitroda or Satyanarayan Gangaram Pitroda is/are true?

1. In 1975, he created the electronic diary.

2. In 2009, he received the Padma Bhushan award for his work in science and engineering.

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D. None of the above

Ans. A

6. Who is known in India as the Father of the White Revolution?

A. N.r. Narayana Murthy

B. Satya Nadella

C. Verghese Kurien

D. None of the above

Ans. C

7. From 1912 to 1919, which Indian engineer was the 19th Diwan of Mysore?

A. Nandan Nilekani

B. M. Visvesvaraya 

C. G. Madhavan Nair

D. None of the above

Ans. B

8. M.Visvesvaraya contributed to the construction of the Krishnaraja Sagar (KRS) Dam on which river?

A. Kaveri

B. Godavari

C. Krishna

D. Yamuna

Ans. A

9. Who is widely regarded as the “Father of the Pentium”?

A. Binny Bansal

B. N. R. Narayana Murthy

C. Vinod Dham 

D. Vijay Shekhar Sharma

Ans. C

RELATED| International Literacy Day Quiz 2022

10. Who was one of the co-founders of Infosys Technologies Ltd., the first Indian company to be listed on an American stock exchange?

A. Resul Pookutty

B. Sabbir Khan

C. M. Visvesvaraya 

D. Narayana Murthy

Ans. D

Hope you like this article on the Engineers Day Quiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.