KMAT and Other Exam News

Teachers Day 2022: Every year on September 5th, India celebrates Teachers Day. It symbolises the role of teachers in society. Take the English Teachers Day quiz below to test your knowledge of the reason for the celebration, the significance of Teachers Day, and, most importantly, the great Teacher behind the auspicious day.

Check out Quiz on Hiroshima Day

Teachers Day Quiz in English: 15 Questions

On Teachers Day, answer the following Teachers Day questions listed below.

1. When is India’s Teachers’ Day celebrated?

1962

1972

1965

1975

Ans. 1962

2. How did Teachers’ Day come about?

Jawaharlal Nehru’s Birthday

Indira Gandhi’s birthday

Dr. Sarvapalli Radhakrishnan’s birthday

None of the above

Ans. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan’s birthday

3. Which of the following statements about Dr. Sarvepalli Radhakrishnan is/are correct?

He was elected to India’s constituent assembly and became the country’s first Vice President.

He was awarded the Bharat Ratna in 1954.

In 1961, he was awarded the German Book Trade’s Peace Prize.

All of the above

Ans. All of the above

4. Who said, “Teaching is a way of life, not a profession”?

Dr. Radhakrishnan

Swami Vivekananda

Gulzarilal Nanda

Narendra Modi

Ans. Narendra Modi

5. When did Dr. Radhakrishnan become India’s President?

1952

1962

1972

1982

Ans. 1962

6. In what year was the University Education Commission established?

1928

1935

1948

1950

Ans. 1948

7. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan was appointed Vice-Chancellor of which university in 1931?

Mysore University

Andhra University

Karnataka University

None of the above

Ans. Andhra University

8. When is Teachers Day celebrated in India?

14 November

5 October

5 September

5 October

Ans. 5 September

9. Lord Krishna’s teacher was ________.

Dronacharya

Sandipani Muni

Rishi Visishtha

Garga Muni

Ans. Sandipani Muni

10. In what subject did Dr. Radhakrishnan complete his postgraduate studies?

Science

Sociology

History

Philosophy

Ans. Philosophy

11. Sarvepalli Radhakrishnan received the Bharat Ratna Award in which year?

1952

1954

1965

1967

Ans. 1952

12. Where was Dr Sarvepalli Radhakrishnan born?

Kerala

Andhra Pradesh

Tamil Nadu

Thiruttani, Madras

Ans. Thiruttani, Madras

13. Dr Sarvepalli Radhakrishnan was India’s_______ President.

1st

2nd

3rd

4th

Ans. 2nd

14. Dr Sarvepalli Radhakrishnan was elected chairman of UNESCO’s executive board in which year?

1948

1949

1050

1951

Ans. 1948

15. In the 1880s, who co-founded the Deccan Education Society to improve the quality of education for India’s youth?

Mahatma Gandhi

Bal Gangadhar Tilak

Bipin Chandra Pal

Lala Lajpat Rai

Ans. Bal Gangadhar Tilak

The day honours all teachers and the important role they play in shaping the lives of their students. Teachers Day is observed on September 5th. The day also commemorates Dr. Sarvepalli Radhakrishnan’s birth anniversary and his mind’s flex contribution to the field of education. He was a great philosopher as well as a well-known teacher.

“Teachers should be the best minds in the country,” Radhakrishnan stated. Teachers are the foundation of our future, serving as a foundation for the development of responsible citizens and good human beings.

Hope this article helped you test your knowledge through the Teacher’s Day quiz. Take a Quiz on Quit India Movement as well to test your knowledge.

Leave a Reply

Your email address will not be published.