KMAT and Other Exam News

The ozone layer is a natural gas layer in the upper atmosphere that shields humans and other living things from the sun’s harmful ultraviolet (UV) radiation. The ozone layer has been depleted as a result of various human activities. To test your knowledge of the ozone layer and its depletion, take the World Ozone Day Quiz below.

RELATED| International Literacy Day Quiz 2022

Continue reading this article to attempt the latest World Ozone Day quiz questions and answers.

World Ozone Day Quiz Question Answers

Take the quiz below to see how well you know about the ozone layer and its depletion. This quiz will be beneficial to candidates taking various competitive exams. The depletion of the ozone layer is a global crisis, and the United Nations has implemented numerous protocols and conventions to address it. Respond to the questions below.

1. Which of the following is not a result of ozone depletion?

A.   Increased ultraviolet rays

B.  Malignant melanoma-Another form of skin cancer

C.  Cyanobacteria are sensitive to UV radiation and would be affected by its increase.

D.   Tides

Ans: D

2. Why is UV radiation higher in the summer?

A.  Because the Sun is closer to Earth, UV rays must travel a shorter distance to reach us.

B. The amount of ozone in the atmosphere increases during the summer.

C. The sun is especially active in the summer.

D.  None of these

Ans:  A

3. What products contain ozone-depleting chemicals?

1 Motorbike

2 Car with AC

3 Spray

4 Oven

5 Refrigerator

6 Pesticides

7 Fire extinguisher

Options are

A.  1,2,3,4,5,6

B.  2,3,4,6,7

C.  2,4,5,6,7

D.  2,3,4,5,6,7

Ans:  C

4. When did the first ozone hole appear?

A.  1980s

B.  1950s

C.  1970s

D.  1990s

Ans:  C

5. In which sphere is the ozone layer depleted?

A.  Ionosphere

B.  Stratosphere

C.  Lithosphere

D.  None of these

Ans: B

6. The following factors contribute to ozone layer depletion:

A.  Carbon dioxide

B.  Nitrous oxide

C.  Methane

D.  Chlorofluorocarbon

Ans:  D

7. Which of the following is a major health risk associated with increased UV radiation through the atmosphere as a result of ozone layer depletion?

A. Digestive system damage 

B. Increased risk of liver cancer

C. Enhanced risk of skin cancer

D.  Neurological disorder

Ans: C

8. The Montreal Protocol is related to:

A.  Global warming

B.  Ozone layer depletion

C.   Sustainable development

D.  Food security

Ans: B

9. An ozone-depleting substance that is primarily used in: 

I. Burning fossil fuels

II. Chimneys

III. All human activities

IV. Cooling and refrigeration applications, as well as foam product manufacturing

Options

A.  Only I, II

B.  Only I,II, III

C.  All

D.  Only IV

Ans: D

10. CFCs (chlorofluorocarbons) are greenhouse gases that have contributed to a 3 degree Celsius rise in global temperatures over the last century. Name the CFC found in refrigerators.

A.  Carbon dioxide

B.  Methane

C.  Ammonia

D.  Freon

Ans: D

Hope you like this article on World Ozone Day Quiz. Check your knowledge by attempting the quiz on Teacher’s Day.

Leave a Reply

Your email address will not be published.