KMAT and Other Exam News

Independence Day of India Quiz: On August 15, 2022, India will celebrate its 76th Independence Day. Due to the COVID-19 crisis’ second wave, commemorations in schools and universities last year were held virtually to prevent crowds. The majority of schools and colleges this year have resumed their offline classes. All across the nation, educational institutions are making a strong effort to plan events like Independence Day monologues and essays. The day is incredibly popular among national holidays. Every Indian is reminded of the dawn of a new beginning by it. On August 15, 1947, India was freed from British rule. The holiday serves as a reminder of the numerous freedom fighters who gave their lives in order to end British rule.

Azadi ka Amrit Mahotsav is being observed nationwide, and a number of events are being planned across the nation to mark the occasion. To honor Jan-Bhagidari, Azadi ka Amrit Mahotsav will be observed as a Jan-Utsav. Some key points about Independence day are as follows:

  • In 1906, the Indian flag was raised for the very first time.
  • Rabindranath Tagore composed the Indian National Anthem.
  • On August 15, 2022, India will commemorate the 76th anniversary of its Independence.

Check Nagasaki day quiz here!

Quiz on Independence Day of India

In order to highlight “development, governance, technology, reform, progress, and policy” over the years, India will launch a yearlong celebration with a slew of programs and projects. Test your knowledge by taking the Independence Day of India Quiz below:

Q1. Who created India’s national flag?

  1. Gopal Krishan Gokhale
  2. Dadabhai Naroji
  3. Pingali Venkayya
  4. Pherozeshah Mehta

Ans. Pingali Venkayya

Q2. When did India gain its independence?

  1. 15 August 1945
  2. 15 August 1946
  3. 15 August 1947
  4. 15 August 1949

Ans. 15 August 1947

Q3. Who gave the first speech on Indian Independence Day?

  1. Jawahar Lal Nehru
  2. Mahatma Gandhi
  3. Dr. Ambedkar
  4. None of the above

Ans. Jawahar Lal Nehru

Q4. Where does the prime minister raise the flag on Independence Day?

  1. Purana Qila, Delhi
  2. Red fort, Agra
  3. Red fort, Old Delhi
  4. Qutub Minar, Delhi

Ans. Red fort, Old Delhi

Q5. When did “Satyameva Jayate” become India’s national motto?

  1. 15 August 1947
  2. 26 January 1950
  3. 15 August 1950
  4. None of the above

Ans. 26 January 1950

Q6. Who did not arrive at the 1947 Indian Independence Day official events?

  1. Sardar Vallabhai Patel
  2. Mahatama Gandhi
  3. Dr. Rajendra Prasad
  4. Jawahar Lal Nehru

Ans. Mahatama Gandhi

Q7. Which nation doesn’t celebrate its independence on the same day as India?

  1. Indonesia
  2. North Korea
  3. Congo
  4. Liechtenstein

Ans. Indonesia

Q8. When did the British crown begin to directly rule India?

  1. 1767
  2. 1858
  3. 1808
  4. 1765

Ans. 1858

Q9. Who of the following said, “Give me blood and I will give you freedom”?

  1. Bhagat Singh
  2. Subash Chandra Bose
  3. Jawahar Lal Nehru
  4. Sardar Vallabhai Patel

Ans. Subash Chandra Bose

Q10. In the Indian tricolor, what does Ashok Chakra represent?

  1. The Wheel of Fortune
  2. The Wheel of Religion
  3. The Wheel of Law or Dharma
  4. The Wheel of time

Ans. The Wheel of Law or Dharma

Q11. Who is the author of Vande Mataram, India’s National song?

  1. Rabindranath Tagore
  2. Sarojini Naidu
  3. Sir Aurobindo Ghosh
  4. Bankim Chandra Chatterjee

Ans. Bankim Chandra Chatterjee

Q12. Mahatama Gandhi’s call to “Do or Die” occurred during which movement?

  1. Non-cooperation movement
  2. Quit India Movement
  3. Khilaafat Movement
  4. Salt Satyagraha

Ans. Quit India Movement

Q13. What was the title of the World War II cooperation mission that the British government sent to India?

  1. The Cripps Mission
  2. Simon Commission
  3. United Kingdom Cabinet Mission
  4. Morley-Minto Mission

Ans. The Cripps Mission

Q14. Which of these nations also honours its independence on August 15?

  1. Bahrain
  2. Indonesia
  3. Pakistan
  4. None of the above

Ans. Bahrain

Q15. On Which of the following gates of the Red Fort did the first Prime Minister Jawaharlal Nehru hoist the Indian National Flag on August 15, 1947?

  1. Lahori Gate
  2. Kashmiri gate
  3. Delhi gate
  4. None of the above

Ans. Lahori Gate

Leave a Reply

Your email address will not be published.