KMAT and Other Exam News

Nagasaki Day Quiz: The 9th of August is recognized as Nagasaki Day. In 1945, during World War II, the United States slipped an atomic bomb on the Japanese city of Nagasaki.

The purpose of celebrating Nagasaki Day, which falls on August 9 every year, is to boost peace politics and increase public awareness of the consequences of the bombing of Nagasaki.Three days after Hiroshima was bombed, on August 9, 1945, a US warplane struck a second Japanese city. A stronger bomb was dropped on Nagasaki, a valley tucked between mountains, by a B-29 bomber. In total, both bombings instantly caused the deaths of 1.2 lakh people. Later, radiation caused the deaths of many more people. The destruction wrought by nuclear weapons was first time ever seen by the world. On August 15 of that year, the then-Emperor of Japan declared the end of the Second World War and Japan’s unconditional surrender to the Allies.

Japan commemorates Nagasaki Day today in addition to Hiroshima Day on August 6 in order to raise awareness of what the Japanese emperor Hirohito called “a new and most cruel bomb.” Additionally, the nation makes an effort to encourage the rest of the world of the necessity of “peace politics” and the significance of preventing new wars.

Checkout Hiroshima day quiz here!

Quiz on Nagasaki Day

On August 9, 1945, the Us dropped a second nuclear bomb on Nagasaki, killing thousands more people and obliterating much of the city, 3 days after Hiroshima was disrupted in the world’s first atomic bomb attack. This quiz combination analyses the specifics of that mission and assesses your ability to comprehend the destruction and fatalities that took place. Lets us take a look at the Nagasaki Day Quiz questions below:

Q1. How long after Hiroshima did Nagasaki receive a bombing?

  1. 1 day
  2. 2 days
  3. 3 days
  4. 4 days

Ans. 3 days

Q2. What was the atomic bomb, used in the Nagasaki bombing, was referred to as?

  1. Little boy
  2. Fat man
  3. Fat boy
  4. Little man

Ans. Fat man

Q3. Who made the announcement of Imperial Japan’s surrender during World War II?

  1. Emperor Hirohito
  2. Emperor Naruhito
  3. Emperor Akihito
  4. Emperor Hironomiya

Ans. Emperor Hirohito

Q4. When is the Day of Nagasaki Celebrated?

  1. 6 August
  2. 7 August
  3. 8 August
  4. 9 August

Ans. 9 August

Q5. Who was the American president at the time Hiroshima and Nagasaki were hit by the first atomic bombs?

  1. JF Kennedy
  2. Harry Truman
  3. Joe Biden
  4. Bill Clinton

Ans. Harry Truman

Q6. What was the codename of the secret atomic bomb development project?

  1. Project Japan
  2. Fat man project
  3. Manhattan Project
  4. Project little boy

Ans. Manhattan Project

Q7. Who are referred to as the Hibakusha?

  1. the victims of the atomic bombing
  2. the atomic bombing survivors
  3. Children hurt in the bombing
  4. Those who participated in the bombing-related rescue operations

Ans. The atomic bombing survivors

Q8. How are atomic and conventional bombs different from one another?

  1. Heat
  2. Blash
  3. Radiation
  4. Light and heat

Ans. Radiation

Q9. What kind of radioactive substance was used to make the Fat man atomic bomb?

  1. Uranium
  2. Radium
  3. Plutonium
  4. Magnesium

Ans. Plutonium

Q10. What prompted the Japanese Imperial Government to act after Hiroshima and later Nagasaki were bombed?

  1. Raise the white surrender flag.
  2. Their own bombing campaign against the US is their response.
  3. Solicit a nuclear weapon from China.
  4. develop a nuclear programme of its own.

Ans. Raise the white surrender flag.

Q11. Who played a key role in the creation of the atomic bomb?

  1. JR Oppenheimer
  2. Otto Hahn
  3. Richard Feynman
  4. Neils Bohr

Ans. JR Oppenheimer

Q12. What day was Hiroshima bombed?

  1. 9 August, 1945
  2. 6 August, 1945
  3. 5 August, 1945
  4. 8 August 1945

Ans. 6 August, 1945

Q13. How much did the Fat Man nuclear bomb weigh?

  1. 10,000 pounds
  2. 10500 pounds
  3. 9500 pounds
  4. 9700 pounds

Ans. 9700 pounds

Read about Intenational youth day quiz here!

Leave a Reply

Your email address will not be published.