KMAT and Other Exam News

The World Dairy Summit 2022 (WDS 2022) of the International Dairy Federation will be held in India at the Indian Expo Centre and Mart, India Exposition Mart Limited, Greater Noida. The conference will take place from September 12 to 15, 2022. Candidates can take the IDF World Dairy Summit 2022 Quiz by visiting the official mygov website. The WDS 2022 theme is “Dairy for Nutrition and Livelihood.”

Related: Gujarat Gyan Guru Quiz 2022

Continue reading this article to gain access to the IDF World Dairy Summit 2022 Quiz, including all questions and answers, as well as terms and conditions.

MyGov IDF World Dairy Summit QUIZ 2022 Answers- Overview

Below is given the My Gov IDF World Dairy Summit 2022 QUIZ Overview 2022:

Quiz NameIDF World Dairy Summit 2022 QUIZ
Mode of languageEnglish & Hindi
Start date12th September, 2022
End Date15th September, 2022
Number of question asked20
Time alloted600 seconds
RewardsE-certificate
Quiz link portalquiz.mygov.in

IDF World Dairy Summit 2022 QUIZ Questions and Answers

Check out all the IDF World Dairy Summit 2022 QUIZ questions with answers to prepare yourself for the IDF World Dairy Summit 2022 QUIZ:

1. Name the 1976 Shyam Benegal film inspired by the milk co-operative movement which was funded by around 5,00,000 Indian dairy farmers/दूध सहकारी आंदोलन से प्रेरित 1976 की श्याम बेनेगल फिल्म का नाम बताइए, जिसे लगभग 5,00,000 भारतीय डेयरी किसानों द्वारा फंड प्रदान किया गया था।

 Manthan/मंथन

 Doodh ka Karz/दूध का कर्ज

 Kisan ka Junoon/किसान का जुनून

 Qayamat/क़यामत

Ans: Manthan/मंथन

2. Who invented milk chocolate /मिल्क चॉकलेट का आविष्कार किसने किया?

 Hans Sloane/हंस स्लोएन

 Jamie Oliver/जैमी ऑलिवर

 Frans Von Soxhlet/फ़्रांसिस वॉन सॉक्सलेट

 Louis Pasteur/लुई पास्चर

Ans: Hans Sloane/हंस स्लोएन

3. Which is the largest milk cooperative in India/भारत में सबसे बड़ी दुग्ध सहकारी संस्था कौन सी है

 Amul (GCMMF)/अमूल (जीसीएमएमएफ)

 Paras /पारस

 Mother dairy/मदर डेयरी

 Nestle/नेस्ले

Ans:  Amul (GCMMF)/अमूल

4. When and where was the International Dairy Federation founded? /अंतर्राष्ट्रीय डेयरी संघ की स्थापना कब और कहाँ की गई थी?

 1903 in Brussels, Belgium/ 1903 ब्रुसेल्स, बेल्जियम में

 1922 in Paris, France/1922 पेरिस, फ्रांस में

 1910 in Geneva, Switzerland/1910 जेनेवा, स्विट्ज़रलैंड में

 1905 in Delhi, India/1905 दिल्ली, भारत में

Ans: 1903 in Brussels, Belgium/ 1903 ब्रुसेल्स, बेल्जियम में

5. Who is the Father of White Revolution /श्वेत क्रांति के जनक कौन हैं?

 Dr. Verghese Kurien /डॉ वर्गीज कुरियन

 M.S. Swaminathan/एम. एस. स्वामीनाथन

 Tribhuvandas Kishibhai Patel/त्रिभुवनदास किशिभाई पटेल

 Sanajya Rajaram/संज्या राजारामी

Ans: Dr. Verghese Kurien /डॉ वर्गीज कुरियन

6. In which country is the International Dairy Federation’s World Dairy Summit 2022 (IDF WDS 2022) taking place? / अंतर्राष्ट्रीय डेयरी महासंघ का विश्व डेयरी शिखर सम्मेलन 2022 (IDF WDS 2022) किस देश में हो रहा है?

 India/भारत

 USA/अमेरीका

 Japan/जापान

 Germany/जर्मनी

 Ans: India/भारत

7. After how many years will India be hosting the International Dairy Federation’s World Dairy Summit 2022 (IDF WDS 2022) 

 15 years/15 साल

 48 Years/48 वर्ष

 50 years/50 साल

 60 Years/60 वर्ष

Ans: 48 Years/48 वर्ष

8. What is the theme for the International Dairy Federation’s World Dairy Summit 2022 (IDF WDS 2022)? /अंतर्राष्ट्रीय डेयरी महासंघ के विश्व डेयरी शिखर सम्मेलन 2022 (IDF WDS 2022) का विषय क्या है?

 Dairy for Nutrition and Livelihood/ पोषण और आजीविका के लिए डेयरी

 Agriculture and Dairy/कृषि और डेयरी

 Women and child/महिलाएं और बच्चे

 World Dairy product/विश्व डेयरी उत्पाद

Ans: Dairy for Nutrition and Livelihood/ पोषण और आजीविका के लिए डेयरी

9. Where is the Complementary Technical and Social Tour planned after the summit?/सम्मेलन के बाद पूरक तकनीकी और सामाजिक टूर में कहां जाने की योजना कहाँ है?

 Agra/आगरा

 Gujarat/गुजरात

 Assam/असम

 Kerela/केरल

Ans: Agra/आगरा

10. When is the National Milk Day celebrated / राष्ट्रीय दुग्ध दिवस कब मनाया जाता है

 25th November/25 नवंबर

 26th November/26 नवंबर

 14th october/14 अक्टूबर

 25th October/25 अक्टूबर

Ans: 26th November/26 नवंबर

11. Who invented the process of Sweetened condensed milk /मीठा व गाढ़ा दूध बनाने की प्रक्रिया का आविष्कार किसने किया

 Louis Pasteur/लुई पास्चर

 Charles Richard Drew/चार्ल्स रिचर्ड ड्रू

 Charles Goodyear/चार्ल्स गुडइयर

 Gail Borden Jr. /गेल बोर्डेन जूनियर

Ans: Gail Borden Jr. /गेल बोर्डेन जूनियर

12. Name the historical and the largest dairy development programme which was launched in January 1970 that transformed India from a milk deficient nation into one of the largest milk producers of the world /उस ऐतिहासिक और सबसे बड़े डेयरी विकास कार्यक्रम का नाम बताइए, जिसे जनवरी 1970 में शुरू किया गया था और इसने भारत को दुनिया के सबसे बड़े दूध उत्पादकों में से एक में बदल दिया।

 Green Revolution / हरित क्रांति

 White revolution/श्वेत क्रांति

 Operation Flood/ऑपरेशन फ्लड

 None of the above/इनमे से कोई भी नहीं

Ans: Operation Flood/ऑपरेशन फ्लड

13. Who is the President of the International Dairy Federation? /अंतर्राष्ट्रीय डेयरी महासंघ के अध्यक्ष कौन हैं?

 Piercristiano Brazzale/पियरक्रिस्टियानो ब्रेज़ाले

 Dr R S Sodhi/डॉ आर एस सोढी

 Helle Huseby/हेल ​​हसबी

 Jamie Jonker Ph.D/जेमी जोंकर पीएच.डी

Ans:  Piercristiano Brazzale/पियरक्रिस्टियानो ब्रेज़ाले

14. How many members are in the Indian National Committee of the International Dairy Federation (IDF)? /अंतर्राष्ट्रीय डेयरी महासंघ (IDF) की भारतीय राष्ट्रीय समिति में कितने सदस्य हैं?

 17/17

 20/20

 15/15

 18/18

Ans: 17

15. Who will be inaugurating the International Dairy Federation World Dairy Summit 2022 (IDF WDS 2022)/अंतर्राष्ट्रीय डेयरी महासंघ विश्व डेयरी शिखर सम्मेलन 2022 (IDF WDS 2022) का उद्घाटन कौन करेगा-

 Honorable Prime Minister of India, Shri Narendra Modi/ प्रधानमंत्री श्री नरेंद्र मोदी

 Shri Parshottam Rupala/श्री पुरुषोत्तम रूपला

 Dr. Sanjeev Kumar Balyan/डॉ. संजीव कुमार बाल्यान

 Dr. L. Murugan / डॉ. एल. मुरुगन

Ans:  Honorable Prime Minister of India, Shri Narendra Modi/ प्रधानमंत्री श्री नरेंद्र मोदी

16. How many Phases were there in Operation Flood?/ऑपरेशन फ्लड में कितने चरण थे?

 2

 3

Ans: 3

17. The special milk that a cow produces for its calf is called / गाय अपने बछड़े के लिए जो विशेष दूध देती है, उसे कहते हैं

 Colostrum/कोलोस्ट्रम

 Saanen/सानेन

 both of the above/ऊपर के दोनों

 None of the above/इनमे से कोई भी नहीं

Ans:  Colostrum/कोलोस्ट्रम

18. Which animal milk has yellowish tinge /किस जानवर के दूध का रंग पीला होता है

 Goat/बकरी

 Buffalo/भैंस

 Camel/ऊंट

 Cow/गाय

Ans: Cow/गाय

19. What is the theme for the Poster Presentation at International Dairy Federation’s World Dairy Summit 2022( IDF WDS 2022):/इंटरनेशनल डेयरी फेडरेशन के वर्ल्ड डेयरी समिट 2022 (IDF WDS 2022) में पोस्टर प्रेजेंटेशन का विषय क्या है:

 Innovations across Dairy Value Chain- Aligning with UN SDGs/डेयरी मूल्य श्रृंखला में नवाचार- संयुक्त राष्ट्र एसडीजी के साथ संरेखित करना

 Innovations in Dairy Farming/डेयरी फार्मिंग में नवाचार

 Innovations in Fisheries farming/मत्स्य पालन में नवाचार

 Innovations in Dairy Animal’s farms/ डेयरी एनिमल फार्म में नवाचार

Ans:  Innovations across Dairy Value Chain- Aligning with UN SDGs/डेयरी मूल्य श्रृंखला में नवाचार- संयुक्त राष्ट्र एसडीजी के साथ संरेखित करना

20. When is the International Dairy Federation’s World Dairy Summit 2022 (IDF WDS 2022)? / अंतर्राष्ट्रीय डेयरी महासंघ का विश्व डेयरी शिखर सम्मेलन 2022 (IDF WDS 2022) कब है?

 August 12th- August 15th 2022/12 अगस्त- 15 अगस्त 2022

 September 12th- September 15th 2022/ 12 सितंबर- 15 सितंबर 2022

 October 12th – October 15th 2022/ 12 अक्टूबर – 15 अक्टूबर 2022

 November 12th – November 15th 2022/ 12 नवंबर – 15 नवंबर 2022

Ans:  September 12th- September 15th 2022/ 12 सितंबर- 15 सितंबर 2022

Terms and Conditions of IDF World Dairy Summit 2022 QUIZ

Before applying to the IDF World Dairy Summit 2022 QUIZ, candidates should be aware of the following terms and conditions:

  • IDF World Dairy Summit 2022 QUIZ will last 10 minutes and will allow you to answer all of the questions.
  • There will be no deductions for incorrect answers.
  • Participation is open to all Indian citizens.
  • An individual can only take the quiz once.
  • Anyone who wishes to take the quiz must provide his or her name, email address, and mobile phone number.
  • The same mobile number and email address cannot be used to participate in the quiz more than once.
  • The use of any unfair/spurious means/malpractices, including but not limited to impersonation, double participation, and so on, during the quiz will result in the participation being declared null and void and thus rejected. The quiz competition organisers reserve the right in this regard.
  • Employees who are directly or indirectly involved in the quiz’s organisation are not eligible to participate. This ineligibility extends to their immediate family members as well.

Hope you found this article on the IDF World Dairy Summit 2022 QUIZ helpful.

Leave a Reply

Your email address will not be published.