KMAT and Other Exam News

Last updated on July 7th, 2022 at 10:32 pm

World Nature Conservation Day Quiz: The primary reason for observing the day is to protect species of trees and animals that are in danger of disappearing from the Earth’s natural habitat. The 28th of July is designated as World Nature Conservation Day each year. India has launched numerous programmes to protect the environment, including Project Tiger and Swachh Bharath Abhiyaan.The day also acknowledges that a stable and prosperous society is built on a healthy environment. Additionally, today ensures the welfare of both current and future generations. How can we preserve nature or safeguard our natural resources?

 To protect the current and upcoming generations, a healthy environment must be created. Numerous factors endanger the environment, including deforestation, illegal wildlife trade, pollution, and the use of plastics and chemicals, among others. Earth has given us everything we need to survive, including food, water, air, soil, minerals, trees, and other living things. We ought to preserve the health and cleanliness of nature. Nature is being drained by industrial development as well as a number of other factors. Because the world is one and somehow interconnected, everything we do has an impact on the environment.

Also, read about World Nature Conservation Day here!

Quiz on World Nature Conservation Day

Every year on July 28, people around the world celebrate World Nature Conservation Day to recognise how important a healthy environment is to current generations as well as a happy and sustainable society. Our natural resources must be preserved, managed sustainably, and protected. Given below are few questions on World Nature Conservation Day to commemorate the day and raise awareness of it. Take this knowledge test to see how much you know.

Q1. Why do we celebrate World Conservation Day?

  1. To save Tigers
  2. To raise awareness about the importance of protecting natural resources
  3. To support education
  4. To help poor

Ans. To raise awareness about the importance of protecting natural resources

Q2. Which one of the following is a method of environmental protection?

  1. Recycling
  2. Deforestation
  3. Hunting wildlife
  4. Consuming Water

Ans. Recycling

Q3. When is World Nature Conservation Day celebrated?

  1. 29 July
  2. 28 July
  3. 28 June
  4. 27 July

Ans. 28 July

Q4. Full form of WWF

  1. World wide fund for animals
  2. World wide fund for children
  3. World Wide fund for nature
  4. World wide fund for diseases

Ans. World Wide fund for nature

Q5. How can soil erosion be prevented?

  1. Overgazing
  2. Afforestation
  3. Deforestation
  4. Increasing bird population

Ans. Afforestation

Q6. Which one is the way to conserve nature?

  1. Consumption of water
  2. Composting
  3. Single-use of plastics
  4. Excessive use of electricity

Ans. Composting

Q7. What is the non renewable source of energy?

  1. Forest
  2. Water
  3. Wild life
  4. Fossil fuels

Ans. Fossil fuels

Q8. What is the process of Soil conservation?

  1. Aeration of the soil
  2. The soil is safeguarded from harm.
  3. Fertile soil is created by converting sterile soil.
  4. It is acceptable for soil to erode.

Ans. The soil is safeguarded from harm.

Q9. The most affordable, widely used, and renewable source of energy is?

  1. Hydro power
  2. Thermal power
  3. Solar power
  4. Wind power

Ans. Hydro power

Q10. What does IUCN stands for?

  1. International Union for Conservation of Nature
  2. International Union Council for Nature
  3. International Union for Caring Nature
  4. None of the above

Ans. International Union for Conservation of Nature

Leave a Reply

Your email address will not be published.