KMAT and Other Exam News

Kartavya Quiz Answers: Let us commemorate our Hon’ble Prime Minister Narendra Modi’s selfless contribution to nation-building on his 72nd birthday. Under his visionary leadership, the government has undertaken a number of transformative initiatives to achieve these goals and contribute to the realisation of the dream of a New India. The ‘Kartavya Quiz” on MyGov tests your knowledge of these initiatives, accomplishments, and programmes. We will provide you with Teh Kartavya Quiz Answers in this article to help you understand the various topics.

Continue reading to find the Kartavya Quiz Answers and more.

MyGov Kartavya Quiz Answers- Overview

Below is given the Kartavya Quiz Answers Overview 2022:

Quiz NameKartavya Quiz
Mode of languageEnglish & Hindi
Start date17th of September, 2022
End Date2nd of October, 2022
Number of question asked10
Time alloted300 seconds
RewardsE-certificate
Quiz link portalquiz.mygov.in

Kartavya Quiz Answers

Check out all the Kartavya Quiz answers to prepare yourself for the Kartavya Quiz 2022:

1. Which campaign in India is running to promote water conservation?/ जल संरक्षण को बढ़ावा देने के लिए भारत में कौन सा अभियान चल रहा है?

  •  Jal Jeevan Mission/ जल जीवन मिशन
  •  Jal Shakti Abhiyaan/ जल शक्ति अभियान
  •  Both 1 & 2/ 1 और 2 दोनों
  •  None of the above/ उपरोक्त में से कोई नहीं

Ans: Jal Shakti Abhiyaan/ जल शक्ति अभियान

2. The only player to get India a gold medal in Cologne Boxing World Cup 2019

कोलोन बॉक्सिंग विश्व कप 2019 में भारत को स्वर्ण पदक दिलाने वाले एकमात्र खिलाड़ी

  •  Mary kom/ मैरी कॉम
  •  Meena Kumari Mainsnam/ मीना कुमारी मैसराम
  •  Hema Das/ हिमा दास
  •  None of the above/ इनमे से कोई भी नहीं

Ans: Meena Kumari Mainsnam/ मीना कुमारी मैसराम

3. Who is the brand ambassador of Aarogya Setu App?/ आरोग्य सेतु ऐप के ब्रांड एंबेसडर कौन हैं?

  •  Amitabh Bachchan/ अमिताभ बच्चन
  •  Ajay Devgan/ अजय देवगन
  •  Aamir Khan/ आमिर खान
  •  Akshay Kumar/ आमिर खान

Ans: Ajay Devgan/ अजय देवगन

4. Prime Minister Narendra Modi Inaugurated the first ever aerodrome in Sikkim, called …/ प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने सिक्किम में पहले एयरोड्रोम का उद्घाटन किया, उसका नाम क्या है?

  •  Dibrugarh Airport/ डिब्रूगढ़ हवाई अड्डा
  •  Pakyong Airport/ पाक्योंग हवाई अड्डा
  •  Gopinath bordoi Airport/ गोपीनाथ बारदोली अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा
  •  None of the above/ इनमे से कोई भी नहीं

Ans: Pakyong Airport/ पाक्योंग हवाई अड्डा

5. The Maitri Setu bridge is built over which river in Tripura/ मैत्री सेतु पुल त्रिपुरा में किस नदी पर बनाया गया है

  •  Haora River/ हाओरा नदी
  •  Feni River/ फेनी नदी
  •  Gomati River/ गोमती नदी
  •  Khowai River/ खोवई नदी

Ans: Feni River/ फेनी नदी

6. UGC amended its regulations, allowing ____ to set up campuses abroad after receiving NOC from the Ministry of External Affairs & Ministry of Home Affairs/ UGC ने अपने विनियमों में संशोधन किया, जिससे ____ को विदेश मंत्रालय और गृह मंत्रालय से अनापत्ति प्रमाण पत्र प्राप्त करने के बाद विदेशों में परिसर स्थापित करने की अनुमति मिली।

  •  Institutions of Excellence/ उत्कृष्टता के संस्थान
  •  Institutions of Eminence/ प्रतिष्ठा के संस्थान
  •  Institutions of Management/ प्रबंधन संस्थान
  •  Institutions of Learning/ शिक्षण संस्थान

Ans: Institutions of Eminence/ प्रतिष्ठा के संस्थान

7. When was Make in India programme launched?/मेक इन इंडिया कार्यक्रम कब शुरू किया गया था?

  •  September 25, 2014
  •  October 2, 2015
  •  October 11, 2016
  •  July 15, 2015

Ans: September 25, 2014

8. How many times did Narendra Modi become the Chief Minister of Gujarat?/ नरेंद्र मोदी कितनी बार गुजरात के मुख्यमंत्री बने?

  •  2
  •  3
  •  4
  •  5

Ans: 4

9. Under PM Jeevan Jyoti Bima Yojana, free insurance given to/ पीएम जीवन ज्योति बीमा योजना के तहत दिया गया मुफ्त बीमा की सुविधा किन्हें मिलती है

  •  ASHA workers/ आशा कार्यकर्ता
  •  anganwadi workers/ आंगनबाडी कार्यकर्ता
  •  both 1 & 2/ उपरोक्त दोनों
  •  none of these/ इनमें से कोई नहीं

Ans: both 1 & 2/ उपरोक्त दोनों

10. Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) was launched in:/ प्रधानमंत्री आवास योजना (शहरी) कब शुरू की गई थी:

  •  May 2016/ मई 2016
  •  June 2015/ जून 2015
  •  October 2017/ अक्टूबर 2017
  •  August 2014/ अगस्त 2014

Ans: June 2015/ जून 2015

Kartavya My Gov Quiz Answers Terms and Conditions

The My Gov Kartavya Quiz terms and conditions are listed below. 

1. All Indian citizens are eligible to participate in the Quiz.

2. This is a timed quiz in which you must answer 10 questions in 300 seconds.

3. Upon completion of the Quiz, each participant will receive a participation certificate that can be downloaded digitally.

4. The Participant must follow all of the rules and regulations that apply to Quiz participation from time to time.

5. An entry cannot be withdrawn once it has been submitted.

6. You must provide your name, email address, phone number, and postal address. By submitting your contact information, you agree to have your information used for the Quiz and to receive promotional content.

7. The questions will be chosen at random from the question bank using an automated process.

8. There will be no negative evaluations.

9. The quiz will begin immediately after the participant clicks the Start Quiz button.

10. By participating in the Quiz, the participant accepts and agrees to be bound by the above-mentioned Terms and Conditions.

11. If it is discovered that the participant used unfair means to complete the quiz in an unreasonable amount of time, the entry may be rejected.

12. The decision of the organiser on the Quiz is final and binding, and no correspondence will be entered into regarding it.

Hope you found this article on Kartavya Quiz Answers helpful.

Leave a Reply

Your email address will not be published.